La empresa municipal de aguas de Xàbia, Amjasa, y el Instituto Tecnológico del Agua (ITA) de la Universitat Politècnica de València ofrecen el próximo viernes 11 de marzo las jornadas “El nexo agua y energía en el ciclo urbano del agua”, un foro de análisis y debate sobre los consumos necesarios de energías como electricidad o gas para producir y distribuir el agua. En la jornada se abordarán los retos que afronta el sector, como es atender la demanda de los millones de turistas que nos visitan, y que en España supone captar, potabilizar o desalar, transportar, distribuir, drenar, depurar y devolver al medio natural casi 5000 Hm3 cada año, sin contar el gasto energético a niveles domésticos. También, la necesidad de reducir estos consumos para luchar contra el cambio climático y el efecto invernadero, así como mejorar la competitividad del sector.En el taller, que se prolongará toda la mañana, se analizará todo el gasto ligado a las distintas etapas del ciclo urbano del agua en busca de la eficiencia energética e hídrica, y también fomentar la economía circular.
Las jornadas se celebrarán en el Parador Nacional y las inscripciones (las plazas son limitadas) ya están abiertas a través de la web www.cfp.upv.es donde se puede consultar también la tasa general, 40 euros, y los descuentos para estudiantes, desempleados o jubilados (20 euros), así como precios para asistir a la comida de clausura o incluso alojarse en el Parador . Los asistentes recibirán un certificado de asistencia de la UniversitatPolitècnica de València
La inauguración de la jornada contará con el alcalde de Xàbia, José Chulvi, el consejero delegado del grupo Aguas de Valencia, Dionisio García, y Manuel Aldeguer, Director General del Agua.
Entre los ponentes estará Enrique Cabrera, responsable del ITA y el gerente de Amjasa, Josep Lluis Henarejos, quien hablará de cómo los diseños tradicionales de la red de distribución han ignorado la eficiencia energética, poniendo como ejemplo el caso del bombeo de Adsubia en Xàbia.
Tal y como ha explicado el alcalde y presidente de Amjasa, José Chulvi, trabajar por mejorar la eficiencia energética es una de las prioridades que se ha marcado la empresa pública, tanto por responsabilidad frente al cambio climático como por el impacto económicamente positivo que han tenido las acciones que van en este camino, como han sido los cambios de programación con reducción de horarios en la planta desalinizadora o su uso nocturno o la remodelación de pozos de bombeo.
Este compromiso con el ahorro energético se plasma en su conversión en Empresa de Servicios Energéticos (ESE) o con la firma de un convenio de I+D con la Universidad Politécnica de Valencia.
Amjasa i la Politècnica analitzen com millorar l’eficiència energètica en el sector hídric
L’empresa municipal d’aigües de Xàbia, Amjasa, i l’Institut Tecnològic de l’Aigua (ITA) de la Universitat Politècnica de València ofereixen divendres que ve 11 de març les jornades “El nexe aigua i energia en el cicle urbà de l’aigua”, un fòrum d’anàlisi i debat sobre els consums necessaris d’energies com a electricitat o gas per a produir i distribuir l’aigua. En la jornada s’abordaran els reptes que afronta el sector, com és atendre la demanda dels milions de turistes que ens visiten, i que a Espanya suposa captar, potabilitzar o desalar, transportar, distribuir, drenar, depurar i retornar al mitjà natural quasi 5000 Hm3 cada any, sense explicar la despesa energètica a nivells domèstics. També, la necessitat de reduir aquests consums per a lluitar contra el canvi climàtic i l’efecte hivernacle, així com millorar la competitivitat del sector.
En el taller, que es perllongarà tot el matí, s’analitzarà tota la despesa lligada a les diferents etapes del cicle urbà de l’aigua a la recerca de l’eficiència energètica i hídrica, i també fomentar l’economia circular.
Les jornades se celebraran en el Parador Nacional i les inscripcions (les places són limitades) ja estan obertes a través de la web www.cfp.upv.es on es pot consultar també la taxa general, 40 euros, i els descomptes per a estudiants, aturats o jubilats (20 euros), així com preus per a assistir al menjar de clausura o fins i tot allotjar-se en el Parador . Els assistents rebran un certificat d’assistència de la Universitat Politècnica de València
La inauguració de la jornada comptarà amb l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, el conseller delegat del grup Aigües de València, Dionisio García, i Manuel Aldeguer, Director General de l’Aigua. Entre els ponents estarà Enrique Cabrera, responsable del ITA i el gerent d’Amjasa, Josep Lluis Henarejos, qui parlarà de com els dissenys tradicionals de la xarxa de distribució han ignorat l’eficiència energètica, posant com a exemple el cas del bombament de l’Atzúvia a Xàbia. Tal com ha explicat l’alcalde i president d’Amjasa, José Chulvi, treballar per millorar l’eficiència energètica és una de les prioritats que s’ha marcat l’empresa pública, tant per responsabilitat enfront del canvi climàtic com per l’impacte econòmicament positiu que han tingut les accions que van en aquest camí, com han sigut els canvis de programació amb reducció d’horaris en la planta dessalinitzadora o el seu ús nocturn o la remodelació de pous de bombament.
Aquest compromís amb l’estalvi energètic es plasma en la seua conversió en Empresa de Serveis Energètics (ESE) o amb la signatura d’un conveni de R+D amb la Universitat Politècnica de València.