Xàbia, a través de AMJASA, es nombrada Comunidad Azul

Amjasa involucra a los escolares en su campaña para promocionar el consumo de agua del grifo

Xàbia se ha convertido en el primer municipio valenciano en sumarse al movimiento internacional “Comunidades Azules”, plasmando así su compromiso en trabajar por la defensa del agua como un bien público y un derecho humano.

Esta red nació en Canadá y se ha extendido por ciudades de todo el mundo como Berlín o París. Su coordinadora internacional, Meera Karunananthan, entregó ayer el título acreditativo al alcalde de Xàbia, José Chulvi, y explicó algunos de los objetivos de este movimiento y de sus colaboradores, como son impulsar el acceso al agua y al saneamiento como derechos humanos, desarrollar compromisos para mantener sus servicios de agua y saneamiento públicos, además de promover el agua del grifo en las instalaciones y eventos municipales.

El acto contó con el respaldo de otro organismo que trabaja en la misma línea: la Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento (Aeopas), con el que la empresa municipal de aguas de Xàbia- Amjasa- colabora hace meses con campañas como “Més aixeta i menys plàstic”.

Precisamente ayer, dentro de esta estrategia para fomentar el consumo de agua del grifo, Amjasa presentó dos proyectos vinculados a los escolares del municipio. Por un lado se mostró el diseño que han preparado los distintos colegios (y que se ha canalizado a través del Consell dels Xiquets) para las cantimploras que les regalará la empresa municipal para que puedan rellenarla del grifo y descarten la embotellada que genera residuos plásticos.

Y también se pudo conocer el resultado del estudio realizado por un grupo de escolares de 6º de Primaria del colegio público Vicente Tena sobre las Fuentes públicas y cómo recuperar su uso.

Los estudiantes explicaron la metodología utilizada – una encuesta entre 320 alumnos de 5º y 6º de todas las escuelas del municipio, un mapa con todas las fuentes en uso, las estropeadas y las que deberían crearse- y sus conclusiones.

Su propuesta pasa por recuperar las ya existentes e instalar nuevas en todos los parques de juegos y en zonas como el Arenal, además de promocionar la calidad y sabor del agua entre los consumidores.

Este estudio lo presentarán la próxima semana en Ciudad Real como parte del proyecto pedagógico internacional “Nós Propomos” cuya filosofía es implicar a los escolares en los problemas municipales y que propongan ideas para mejorar el pueblo en el que viven.

 

Xàbia se suma a la xarxa de “Comunitats Blaves” en la seua defensa de l’aigua com be públic

Amjasa involucra als escolars en la seua campanya per a promocionar el consum d’aigua de l’aixeta

 

Xàbia s’ha convertit en el primer municipi valencià a sumar-se al moviment internacional “Comunitats Blaves” plasmant així el seu compromís a treballar per la defensa de l’aigua com un ben públic i un dret humà.

Aquesta xarxa va nàixer a Canadà i s’ha estès per ciutats de tot el món com Berlín o París. La seua coordinadora internacional, Meera Karunananthan, va lliurar ahir el títol acreditatiu a l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, i va explicar alguns dels objectius d’aquest moviment i dels seus col·laboradors, com són impulsar l’accés a l’aigua i al sanejament com a drets humans, desenvolupar compromisos per a mantenir els seus serveis d’aigua i sanejament públics, a més de promoure l’aigua de l’aixeta en les instal·lacions i esdeveniments municipals.

L’acte va comptar amb el suport d’un altre organisme que treballa en la mateixa línia: l’Associació Espanyola d’Operadors Públics de Proveïment i Sanejament (Aeopas), amb el qual l’empresa municipal d’aigües de Xàbia- Amjasa- col·labora fa mesos amb campanyes com “Més aixeta i menys plàstic”.

Precisament ahir, dins d’aquesta estratègia per a fomentar el consum d’aigua de l’aixeta, Amjasa va presentar dos projectes vinculats als escolars del municipi. D’una banda es va mostrar el disseny que han preparat els diferents col·legis (i que s’ha canalitzat a través del Consell dels Xiquets) per a les cantimplores que els regalarà l’empresa municipal perquè puguen emplenar-les de l’aixeta i descarten l’embotellada que genera residus plàstics.

I també es va poder conèixer el resultat de l’estudi realitzat per un grup d’escolars de 6º de Primària del col·legi públic Vicente Tena sobre les fonts públiques i com recuperar el seu ús. Els estudiants van explicar la metodologia utilitzada – una enquesta entre 320 alumnes de 5º i 6º de totes les escoles del municipi, un mapa amb totes les fonts en ús, les desbaratades i les que haurien de crear-se- i les seues conclusions.

La seua proposta passa per recuperar les ja existents i instal·lar noves en tots els parcs de jocs i en zones com l’Arenal, a més de promocionar la qualitat i sabor de l’aigua entre els consumidors.

Aquest estudi ho presentaran la setmana vinent a Ciudad Real com a part del projecte pedagògic internacional %o201CNós Propomos%o201D la filosofia del qual és implicar als escolars en els problemes municipals i que proposen idees per a millorar el poble en el qual viuen.